De tweede en ineens ook laatste van het jaar – Speculaas-mandarijnkaastaart

En hier zijn we dan weer, de laatste dag van het jaar. Wat kan je dan beter doen dan de frigo uit te kuisen en iets lekkers te maken met de nog deftige overschotjes die er te vinden zijn :-). Naar goede gewoonte bracht de Sint dit jaar weer een mooie voorraad mandarijntjes en speculaas en daar ben ik dan maar mee aan de slag gegaan.

Het recept is niet te moeilijk en vond ik hier : https://www.foodiesmagazine.nl/recepten/speculaas-kwarktaart-mandarijn/ . Houd er rekening mee dat je de taart in totaal 4u moet laten rusten in de frigo, dus niet vlug vlug te maken net voor een etentje.

Om deze taart te maken heb je nodig :

– 200g speculaasjes
– 100g zachte boter
– 7 mandarijnen
– 6 blaadjes gelatine
– 125ml slagroom
– 50g + 1 el suiker
– 1 el grand marnier
– 1/2 tl kaneelpoeder
– 500g platte kaas
– sap van 1 citroen

Eerst begin je met de bodem. Je bekleedt een springvorm met een stuk bakpapier, je hakt je speculaasje fijn en je mengt deze met de zachte boter. Het mengsel verdeel je over de bodem van de springvorm en zet je al even uit de weg in de frigo.

Nu maken we de vulling. Je weekt 4 gelatineblaadjes in koud water. Ondertussen klop je de slagroom samen met de 50g suiker lobbig en spatel je het kaneelpoeder en de grand marnier erdoor. Je pelt twee mandarijntjes en maakt de partjes los. Probeer zoveel mogelijk van het wit te verwijderen. Roer de platte kaas los in een aparte kom. Pers 1 mandarijntje uit, knijp de gelatineblaadjes uit en warm samen al roerend op tot de blaadjes gesmolten zijn. Roer 3 eetlepels platte kaas door je gelatinemengsel en voeg dit toe aan de rest van je platte kaas. Spatel nu ook je slagroommengsel erdoor.

Stort je mengsel in je springvorm en druk er voorzichtig de mandarijnpartjes in. Dit gaat nu een uur de frigo in.

Dan blijft er nog een beetje afwerking over. Je laat de 2 overige gelatineblaadjes weer weken in koud water. Je perst je citroen en 2 mandarijntjes uit. Je knijpt de gelatineblaadjes uit en je verwarmt deze samen met het citroen- en mandarijnsap tot de blaadjes opgelost zijn. Laat het gelatinemengsel eventjes afkoelen en giet het dan over je kaastaart die al een uur in de frigo staat. Nu gaat de taart voor 3 uur terug de frigo in.

Als laatste pel je je 2 laatste mandarijntjes en snijd je deze in schijfjes. Je legt de schijfjes nog op de taart voor je ze serveert en klaar!

Smakelijk en tot volgend jaar ;-)!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.