Kokoscake – Zo lekker :-)!

De laatste tijd wat meer momenten over om te bakken, nog niet genoeg om te bloggen, maar vanavond maken we daar graag wat tijd voor. Na een lange en iets of wat teleurstellende voetbalzaterdag zat er niks anders op dan het tij te keren met deze geweldige kokoscake.

Het recept komt uit ‘De bakbijbel’. Een topboek met een heel aantal zalige recepten van Rutger Van Den Broek. Als je graag bakt en je zoekt inspiratie, een absolute aanrader. Er staan ook veel tips in, basisrecepten en -technieken, kortom alles wat een amateurbakster als ik nodig heeft.

We beginnen met alles klaar te zetten en af te wegen.
Voor dit recept heb je nodig :
– 165g boter op kamertemperatuur
– 300g suiker
– 1tl vanille-extract
– 1/4tl zout
– 175ml kokosmelk
– 4 steranijs
– 75g kokospoeder
– 2 1/2 tl bakpoeder
– 275g bloem

We beginnen met het invetten van de bakvorm, in mijn geval een tulband, niet simpel met al de randjes en hoekjes. Je zou ook een spray kunnen gebruiken, maar dat had ik niet liggen, dus lekker vettig met de handen in de boter dan maar. Verwarm de oven voor op 160°, hier is dat boven- en onderwarmte (aangezien de heteluchtfunctie van de oven niet meer werkt…).

Breng de kokosmelk met de steranijs tot aan het kookpunt. Haal van het vuur en laat dan 30 minuten trekken.

Mix de boter met de suiker, het vanille-extract en het zout tot een romig geheel. Meng er dan 1 voor 1 de eieren door. Voeg pas een ei toe als het vorige volledig is opgenomen. Je zou dan een luchtig mengsel moeten verkrijgen.

Voeg nu de bloem, het kokospoeder en het bakpoeder toe. Ik mix altijd even met de Kenwood op de laagste stand om daarna verder te werken met de spatel, op deze manier lijkt de luchtigheid in het beslag te blijven.

Nu haal je de steranijs uit de kokosmelk en deze laatste spatel je onder je beslag. Het beslag stort je uit in de bakvorm en dan gaat deze 55 minuten de oven in.

Wanneer de cake gaar is, haal je hem uit de oven. Laat hem zeker nog 10 minuten staan in de vorm, anders krijg je stukken (trust me, I know what I’m talking about :-)). Energiebesparende tip : zet je oven open om hem te laten afkoelen, dan kan de restwarmte zich wat verspreiden in huis en kan je misschien de chauffage nog even aflaten :-).

Laat de cake volledig afkoelen en dan smullen maar.

Enjoy ;-)!

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.