Woensdag 11 Chocolademacarons met ganache van melkchocolade en Baileys en macarons met frambozencurd

Alhoewel het lijkt alsof ik gewoon een copy paste heb gedaan van vorige week, is dit toch niet het geval :-). Vandaag ga ik een paar dingen uitproberen :
1. de chocolademacarons allemaal ongebarsten van de bakplaat krijgen
2. nagaan of ik de ingevroren ganache nu echt wel terug kan gebruiken
3. een frambozencurd op basis van het recept van de blauwe bessen curd maken.

Eerst de chocolademacarons. Ik gebruik deze keer 55g eiwitten i.p.v. 50g en ik voeg 5g cacaopoeder (= 2tl + 0,5tl) toe aan de droge ingrediënten.

Ze liggen mooi te drogen, er komt een velletje op, dus (nu nog) geen probleem.

Vorige week liep het (meermaals) mis bij het bakken, dus het blijf nog even spannend :-). Na 20 minuten in de oven zien de macarons er zo uit :

Geen barsten, voetjes en ik krijg ze allemaal in 1 stuk van de bakplaat, halleluja :-)!

Dan de ganache. Ik gebruik de ganache die ik vorige week heb ingevroren om mijn uitspraak te testen : kan ik ganache nu echt wel invriezen ?

Ik heb hem 5 minuten in de microgolfoven op ontdooistand gezet. Dit was eigenlijk al te lang. Zo zag hij er uit :

Nu moet de ganache terug indikken. Mijn ongelofelijk ongeduld dat soms de kop op steekt, heeft er jammer genoeg voor gezorgd dat ik de koekjes heb gevuld terwijl de ganache nog te lopend was. Mijn excuses aan de collega’s van mijn echtgenoot voor de smosboel morgen :-).

Als antwoord op de vraag ‘kan ik ganache invriezen’ : ja, maar volgende keer ga ik gewoon 20 koekjes extra maken en alles in 1 keer opgebruiken :-).

De andere macarons zijn ondertussen ook al klaar. Het begint te lukken, zo kwamen ze uit de oven :

Dit gebeurt er trouwens als je niet oplet en een bakplaat laat vallen op je macarons die staan te drogen …

Gelukkig is de schade beperkt en kan ik aan de vulling beginnen.

De vulling van vorige week was heel lekker, maar iets te nat waardoor de macarons op dag 2 bleven plakken aan de bodem van de doos en dus te wak waren geworden. Eens een andere versie proberen.

Ik heb een frambozencurd gemaakt op basis van die van de blauwe bessen met limoen enkele weken geleden. Je hebt nodig :
– +/- 150g frambozen (ik gebruikte diepvries)
– 60g boter
– 2 eidooiers + 1 ei (geklopt)
– 1 citroen (sap + zeste)
– 100g suiker

Je laat de frambozen koken met 1el water tot ze platter worden. Dan mix je ze samen met het citroensap.

Je laat de boter smelten en voegt de suiker toe. Daarna het frambozenmengsel en als laatste de eieren en de zeste. Vooral blijven roeren en dan krijg je dit :

Ik haal de curd door een zeef en laat hem afkoelen in de frigo.

Nu kunnen we ook de roze koekjes weer vullen :-).

Ik vond het geen compleet geslaagde bakdag, want ik had op een mooier resultaat van de ganache gehoopt. Aan de andere kant heb ik wel in 1 poging geslaagde chocolademacarons, dus dat is dan toch wel positief :-). Conclusie : het geduld was niet helemaal aanwezig vandaag en dat heb je dus duidelijk wel nodig bij het bakken :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.