Bakken is verslavend – Eclairs

Bakken is verslavend, echt waar ! Op de zoektocht naar  recepten (ik ben een grote Pinterestfan) ben ik een recept voor éclairs tegengekomen. Even het recept doorlezen, de video bekijken en dan beslissen dat we dat wel even gaan proberen tijdens die 2 kindvrije uurtjes :-).

Het recept heb ik hier gevonden : https://njam.tv/recepten/eclairs-gevuld-met-banketbakkersroom. We beginnen met het soezenbeslag. Op zich helemaal niet zo moeilijk, maar je gaat wel je arm voelen :-).

Je laat 100g boter smelten in 100g melk en 100g water. Je neemt de pot even van het vuur en je voegt 150g patisseriebloem toe. Je zet de pot op een klein vuurtje en je blijft mengen tot je een droog deeg krijgt. Je haalt de pot van het vuur, je doet er een snuifje zout bij en dan meng je er 1 voor 1 6 eieren door. Zo zag het deeg er bij mij uit :

Mijn ongelofelijke spuitkunsten laten wel redelijk wat te wensen over, maar we zullen maar zeggen dat smaak belangrijker is dan uitzicht zeker :-)? Ik heb de oven op boven- en onderwarmte gezet, nu 20 minuten laten bakken op 220°.

Dan de banketbakkersroom, weer die armspieren laten werken ;-). Het recept is iets anders dan die van 1 van mijn vorige baksels. Je hebt 1l melk nodig. Een klein deel hiervan (ik heb 200ml genomen) doe je in een aparte kom. De rest doe je in een kookpot samen met het merg van 1 vanillestokje.

Aan de melk die je apart hebt gezet voeg je 5 eidooiers (morgen dus nog eens kokoskoekjes maken ;-)), 90g puddingpoeder en 250g suiker toe. Alles goed mengen en ondertussen de melk in de kookpot aan de kook brengen. Je giet een beetje van de gekookte melk bij je eimengsel. Goed mengen en dan je eimengsel toevoegen aan de gekookte melk. Blijven roeren terwijl je pudding op het vuur staat. Je banketbakkersroom is klaar als er belletjes open springen. Mooi afdekken met plastic folie en in de koelkast laten afkoelen.

De soezen zijn klaar en nu kom ik tot het besef dat ik ze eerst had moeten insmeren met ei. Jammer, maar dat weten we dan voor volgende keer. Ze zien er beter uit dan gedacht/gevreesd. Wel allemaal verschillend van vorm (ineens 1 van de redenen waarom een ‘Bake off Vlaanderen’ niets voor mij zou zijn :-D).

Dan de ganache. In het recept wordt glucose gebruikt, maar die heb ik vervangen door 100g suiker (mocht van Roger ;-)). Je laat 300g room koken met 100g suiker. Eens de room kookt, giet je hem over 290g pure chocolade en dan goed roeren tot je een mooi glad mengsel krijgt.

En nu is het tijd om te vullen. Met een grote vork prik je een gaatje aan beide kanten van de éclair.

Langs beide kanten vul je de éclair met banketbakkersroom en dan doop je hem in de ganache. Om de gaatjes te camoufleren doop je de zijkanten ook in de ganache en daarna in chocoladehagelslag.

Niet helemaal zoals het moet, maar toch niet slecht voor een eerste probeersel ;-). Van smaak zijn ze in ieder geval geweldig.

Al een paar aanpassingen voor volgende keer :
– eerst de banketbakkersroom maken, dan heeft deze iets langer de tijd om af te koelen
– het soezendeeg insmeren met ei voor het de oven in gaat
– proberen iets mooiere vormen te spuiten
– niet te veel vulling in de eerste éclairs doen, zodat ze ze allemaal gevuld geraken (heb er jammer genoeg 4 lege nu).

Smakelijk :-)!

PS : Moest je dit thuis ook maken en je handen hangen niet vol chocolade, laat je dan weten hoe je dat hebt klaar gekregen :-D?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.