Week 45 Cakerol met slagroom, citroencurd en framboosjes

Een cakerol vind ik altijd leuk om te maken. De allereerste maakte ik met chocolade en een crème van Baileys, dan volgde er eentje met speculaas en deze week ga ik voor een meer zomerse versie. Niet heel moeilijk om te maken, maar ziet er zo wel uit :-).

Ik heb niet echt een recept gevolgd, meer een samenraapsel van verschillende recepten en ideeën :-).

Eerst begin je met de citroencurd. Je hebt nodig :
– 5 eidooiers
– 60g boter
– 150g suiker
– 100ml citroensap
– 2el citroenzeste

Je klopt de eidooiers lichtjes op met de citroenzeste. Smelt daarna de boter en voeg de suiker toe. Goed roeren. Giet het citroensap erbij en meng goed. Uiteindelijk voeg je de eidooiers toe en blijf je goed kloppen (anders krijg je omelet). De curd zal nu dikker worden, eens dik genoeg haal je hem van het vuur en giet je hem in een ander potje. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen in de frigo.

Dan de cakerol. Je hebt nodig :
– 3 eieren
– 75g kristalsuiker
– 30g zelfrijzende bloem
– 24g maïzena
– rasp van 1 citroen

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de eieren met de suiker tot een schuimig geheel. Zeef de bloem en maïzena erover en spatel voorzichtig onder je eimengsel. Voeg de citroenzeste toe en spatel ook deze onder je deeg. Stort het geheel nu uit op een bakplaat (die je voorzien hebt van een stuk bakpapier) en bak gedurende 8 à 10 minuten in de voorverwarmde oven.

Nu het tricky gedeelte : op een natte handdoek kiep je je bakplaat voorzichtig om. Neem de plaat weg en laat de cake een 20-tal minuten afkoelen.

Maak ondertussen de slagroom. Neem 250ml room en voeg wat poedersuiker toe. Klop de room goed stijf en klaar :-).

Nu kunnen we de cake beginnen vullen. Smeer de citroencurd eerst over de cake. Dan smeer je er streepjes slagroom over. Daarna snijd je een 100g frambozen in 2 en leg je deze stukjes in de slagroom en citroencurd. Rol de cake nu voorzichtig op en snijd de uiteinden eraf. Laat een 20-tal minuten opstijven in de frigo.

Versier je cake nu met poedersuiker, toefjes slagroom, streepjes citroencurd en enkele hele frambozen.

Als je niet graag slagroom eet, kan je dit ook vervangen door een heel lekkere mascarpone-crème. Hiervoor heb je nodig :
– 300g mascarpone
– 3 el poedersuiker
– 2 el limoncello

Klop de mascarpone op samen met de poedersuiker. Voeg dan de limoncello toe en meng alles goed door elkaar en klaar :-).

Smakelijk 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.