Woensdag 12 deel 1 Appeltaart met appel curd en crème patissière

Na een overdosis macarons afgelopen weken bak ik vandaag nog eens gewoon een taart :-). Ik gebruik de appel curd die ik als vulling gebruikte voor de kaneelmacarons.

Eerst even over die vulling. Super lekker, maar jammer genoeg iets te vochtig voor de macarons. Als je ze op dag 1 of 2 eet, zijn ze zeker nog ok, vanaf dag 3 worden de koekjes echt te wak. Volgende keer eens wat minder appelpuree gebruiken. Wordt nog vervolgd :-).

Het recept voor de taart vond ik hier : https://food52.com/blog/20883-homemade-apple-curd-tart.

Ik heb het recept iets aangepast. We beginnen met het deeg, een kruimeldeeg van Jeroen Meus. Het recept vind je hier : https://dagelijksekost.een.be/gerechten/kruimeldeeg .

Omdat ik geen vanillestokjes meer in huis heb, voeg ik een zakje vanillesuiker toe. Van dit recept kan je twee kruimeldegen maken.

Terwijl het deeg in de frigo ligt, maak ik mijn crème patissière. Nog eens een ander receptje. Je hebt nodig :
– 1 eigeel
– 1 el suiker
– 1 el maïzena
– 125ml melk
– vanille-extract

Breng de melk met enkele druppels vanille-extract aan de kook. Meng ondertussen het eigeel met de suiker en maïzena. Giet wat van de warme melk bij het eimengsel en meng goed. Giet nu het eimengsel in de pot van de melk en blijf roeren tot de crème dikker wordt. . Doe in een apart kommetje/potje en bedek met plastic folie. Nu mag het de frigo in en helemaal afkoelen. Het lijkt me eerlijk gezegd een beetje weinig crème, maar we zullen wel zien.

Nu is het ook de moment om de appel curd te maken, aangezien deze ook moet afkoelen. Het recept dat ik gebruikt heb, kan voor 3 van deze taarten dienen. Je vindt het hier : https://www.woensdagbakdag.be/kaneelmacarons-met-vulling-van-appelcurd.

Nadat de bodem in de frigo heeft gerust, ga ik hem blind bakken. De oven voorverwarmen op 220°, de ingevette bakvorm bekleden met deeg, hier bakpapier op met daarin bakbonen of rijstkorrels.

Na 10 à 15 minuten bakken, haal je de rijstkorrels eruit en laat je de korst zo nog eens bakken, tot ze gekleurd is.

Wanneer de bodem, de curd en de crème zijn afgekoeld, kunnen we aan de opbouw beginnen. Eerst smeer je de appel curd over de bodem, dan de crème patissière (net genoeg).

Nu nog mooi bedekken met appelstukjes en dan kan de taart de oven in. We bakken de taart 12 à 15 minuten in een oven van 200°C. We halen de taart eruit, strooien suiker over de appelstukjes en zetten de oven op gril. De taart gaat nu nog even de oven in tot de appeltjes lichtjes gekarameliseerd zijn.

Wat ik als probleem ervaren heb, is dat de bovenkant van de korst redelijk hard verbrand was. Waarschijnlijk ligt het wel aan iets wat ik gedaan heb, dus nog een oplossing zoeken voor de volgende keer.

Nu heb ik het aangebrande stuk eraf gesneden, het ziet er misschien niet geweldig uit, maar de smaak is dat absoluut wel. En de appel curd van zondag is ook niet verloren gegaan, win-win noemen we dat :-).

Smakelijk :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.