Woensdag 32 Zanddeeg, frambozen en limoncello

Deze week maak ik eens een uitgebreider dessertje gebaseerd op de letterkoek die ik heb zien passeren in Bake-off Vlaanderen :-). In plaats van 1 groot dessert maak ik er 5 kleinere.

Het recept vond ik in het nieuwste boek van Bake-off Vlaanderen. Super leuk boek, heel veel geweldige recepten, ik weet weer wat doen de komende weken ;-).

Voor het zanddeeg heb je nodig :

  • 250g suiker
  • 425g boter
  • 2,5 ei
  • 1/2 vanillestokje
  • 3g zout
  • 750g bloem

Deze hoeveelheden zijn voor een grote letterkoek. Voor mijn versie van het dessert kom je met minder dan de helft toe. Het koekjesdeeg kan je ook invriezen, wat met mijn koekjesmonsters hier in huis altijd van pas komt :-).

Je mengt de suiker met de boter, de eieren, de zaadjes uit het vanillestokje en het zout. Dan meng je er kort de gezeefde bloem door.

Het deeg moet je nu uitrollen tot een dikte van 2 cm. Je leest het niet verkeerd, echt 2cm. Ik vond dat gigantisch dik, dus bij mij zijn het koekjes van 1 cm dik geworden en dan nog waren ze vrij dik. Toch nog eens herbekijken dus.

Eens uitgerold, leg je het deeg op plastic folie en dan gaat het 30 min. de koelkast in.

Dan steek je je vormpjes uit het deeg en bak je ze 13 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.

Zoals je kan zien, geeft mijn oven niet echt overal evenveel warmte af. Volgende keer eens onderwarmte en bovenwarmte proberen i.p.v. hetelucht en de temperatuur ook wat lager zetten.

Dan de vullingen. Ik heb ervoor gekozen een limoncello-botercrème en een frambozenbotercrème te gebruiken.

Het recept van de limoncellocrème vond ik hier:  https://www.savingdessert.com/lemon-macarons-with-limoncello/.

Je hebt nodig :

  • +/- 250g poedersuiker
  • 113g boter op kamertemperatuur
  • +/- 28g mascarpone
  • 1 el citoensap
  • 2 el limoncello

Eerst meng je de boter met de mascarpone tot ze licht en romig is. Dan voeg je het citroensap en de limoncello toe. Goed kloppen. Uiteindelijk zeef je de poedersuiker er beetje bij beetje bij.

Voor mij mocht de crème iets steviger. Volgende keer maak ik een meringue-botercrème als basis.

Dan de frambozenbotercrème. Je hebt nodig  :

  • 5 eiwitten
  • 250g kristalsuiker
  • 450g boter op kamertemperatuur
  • 100g frambozen
  • 1 el citroensap
  • 1 à 2 el suiker

De frambozen warm je op met de eetlepel(s) suiker en het citroensap. Als de frambozen helemaal kapot zijn, nog een minuutje laten doorkoken en dan alles door een zeef gieten. Nu laten afkoelen en een beetje laten indikken.

Dan de botercrème zelf. De eiwitten en de kristalsuiker warm je op op een laag vuurtje tot je mengsel ongeveer 60°C is. Dan klop je dit op tot de eiwitten stijve pieken vormen. Daarna voeg je blokje per blokje de boter toe. Uiteindelijk voeg je de frambozensiroop toe en meng je alles nog eens goed door elkaar.

Met deze hoeveelheid kan je meerdere taartjes maken of macarons vullen. Botercrème kan je perfect invriezen. Als je hem terug wilt gebruiken, lang genoeg op voorhand uit de vriezer halen en volledig op kamertemperatuur laten komen. Dan alles nog eens goed door elkaar mengen en klaar :-)!

Nu de opbouw van de decadente dessertkoekjes :-).

Op laag 1 heb ik aan de buitenkant dotjes limoncello-crème gespoten en vanbinnen dotjes frambozencrème. Daartussen enkele stukjes verse framboos en kleine stukjes munt leggen.

Dan leg je het tweede koekje erop en versier je ook de bovenkant hiervan. Ik heb ervoor gekozen om nu omgekeerd te werken : aan de buitenkant frambozendotjes, aan de binnenkant limoncellodotjes. Verder afwerken met frambozen, muntblaadjes, een macaron met onze frambozenvulling en chocoladeschilfers.

Het resultaat ziet er heel mooi uit en was ook heel lekker :-). Volgende keer zou ik de limoncellocrème dus aanpassen en ook de koekjes minder dik maken en anders bakken.

Veel bakplezier en smakelijk 🙂 !

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.