Woensdag 10 deel 1 Chocolademacarons met ganache van melkchocolade en Baileys + Macarons met frambozencurd

Vandaag is het koekjesdag :-). De voormiddag wordt besteed aan de macarons (en de kindjes die alledrie thuis zijn :-)). Beginnen doe ik met de chocolademacarons, een beetje een risico, want na het ‘perfecte’ recept gevonden te hebben, ga ik nu weer prutsen met de hoeveelheden …

Het recept voor de macarons vind je hier : https://www.woensdagbakdag.be/woensdag-9-deel-1-macarons-met-een-ganache-van-blauwe-bessen-en-witte-chocolade/ .

Bij de droge ingrediënten zeef ik vandaag ook 2el cacaopoeder om een chocolade koekje te krijgen.

Om de balans eiwit – droge ingrediënten niet te hard te verstoren, heb ik deze keer gewoon 2 eiwitten genomen i.p.v. 50g af te wegen.

Het mengsel lijkt iets stijver om mee te werken, maar toch duurt het precies langer om te laten drogen …

Terwijl de chocolademacarons staan te drogen, begin ik aan de roze versie voor de frambozencurd. Ook deze moeten uiteraard 1u blijven staan.

Na 1u45 heb ik er genoeg vertrouwen in om de chocolademacarons te beginnen bakken. Spannend …

Niet perfect gelukt … Enkele zijn gebarsten. Ik maak ze een 2de keer en voeg wat minder cacaopoeder toe (5g = 2,5tl). Het deeg voelt in ieder geval al wat minder plakkerig aan, dus wie weet hebben we meer geluk …

Terwijl deze staan te drogen, bak ik de roze versie.

Voetjes, geen barsten en mooie onderkanten, … oef, toch 1 versie gelukt :-).

Dan de vullingen. Voor de roze koekjes, een frambozencurd. Je hebt nodig :
– 170g frambozen
– 120g boter
– 100g suiker
-2 eieren

De frambozen, suiker en boter doe je in een pot en breng je aan de kook. Laten opstaan tot de boter gesmolten is en de suiker is opgenomen.

Alles mixen en terug op het vuur. De 2 eieren klop je los. Je voegt hier een beetje van je frambozenmengsel aan toe en je roert goed. Dan giet je dit in de pot die nog op het vuur staat en roeren tot het mengsel dikker is.

Laten afkoelen in de koelkast en dan is het normaal gezien klaar om als vulling te gebruiken.

Na 2u afkoelen, vond ik dat ik lang genoeg gewacht had, maar de curd was nog niet dik genoeg. Geen probleem, 2el mascarpone hebben voor de oplossing gezorgd :-).

Dan de ganache. Het recept vond ik hier : https://livforcake.com/coffee-baileys-macarons/ .

Je hebt nodig :
– 200g melkchocolade
– 100g room
– 20g Baileys

Je brengt de room aan de kook. Dan giet je deze over de stukjes chocolade en je laat dit een 2-tal minuten staan. Goed roeren en de Baileys toevoegen. Nu laten afkoelen en dikker worden en je kan het als vulling gebruiken. Super lekkere ganache :-).

Nu zijn we aanbeland bij het bakken van versie 2 van de chocolademacarons.

Mooi gestegen en geen barsten, toch krijg ik ze niet van de bakplaat, grr… Heb ze terug de oven in gezet en dan waren ze te hard gebakken, … Versie 2 is voor de vuilbak.

Omdat ik ongelofelijk koppig kan zijn, heb ik nog een derde versie gemaakt. Dit was het resultaat …

Verre van gelukt, nog een versie voor de vuilbak, snik :-(.

Gelukkig heb ik nog 10 gelukte chocolademacarons bij elkaar kunnen verzamelen (van het eerste baksel nota bene) en de rest van de ganache vries ik wel in  :-).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.