Woensdag 9 deel 1 Macarons met een ganache van blauwe bessen en witte chocolade

Na een redelijk hectische ochtend, begin ik net iets later te bakken vandaag. Om te zien of mijn ‘lucky streak’ zich voortzet, staan er weer macarons op het menu :-). Aangezien het wel een pak vochtiger is dan vorige week (danku typisch Belgisch weer), zou het droogproces wel eens wat moeizamer kunnen verlopen …

We beginnen vol goede moed met de koekjes. Omdat ik sinds mijn eerste post al wat gesleuteld heb aan mijn basisrecept, geef ik het hier nog een keertje mee.

Je hebt nodig :
– 50g eiwit (= ongeveer 2 eiwitten)
– 55g amandelpoeder
– 100g bloemsuiker
– 30g fijne suiker (in 2 porties van 15g)
– een snufje zout

Eerst alles afwegen. Het amandelpoeder en de bloemsuiker laat ik 3x door de zeef gaan. Als je te grote stukken amandel in je deeg hebt, krijg je holle macarons (ik spreek uit ondervinding …).

Je eiwitten moeten in principe oud zijn en op kamertemperatuur. Dit wilt zeggen dat je een dag of 2 op voorhand je eieren moet scheiden en de eiwitten in de frigo moet bewaren. Moest je dit vergeten zijn (iets wat mij regelmatig gebeurt :-)) kan je de eiwitten ook een tiental seconden in de microgolfoven opwarmen op 30%.

Dan de eiwitten kloppen. Als ze schuimig worden, voeg je een snufje zout toe.

Je klopt verder tot ze wit worden en je er een spoor in kan trekken. Dan voeg je 15g fijne suiker toe. Als de suiker opgenomen is, voeg je de volgende 15g toe.

Dan mix je verder tot er stijve pieken verschijnen. Onmiddellijk stoppen nu, anders klop je de eiwitten te ver en mislukken je koekjes.

We zijn klaar om te macaroneren. Je neemt een schep van je droge ingrediënten en vouwt dit onder je eiwitten. Goed de lucht er proberen uit duwen. Dit is ook het moment om kleurstof toe te voegen. Daar moet je niet al te voorzichtig mee zijn, want de intensiteit van de kleur neemt af bij het bakken.

Je voegt de rest van de droge ingrediënten toe en je blijft vouwen tot je een 8 kan maken in je deeg. Die 8 moet na een 10-tal seconden terug opgenomen zijn door de rest van het deeg. Als je je spatel opheft, zou het deeg er in lava-achtige slierten moeten afvallen. Niet te ver vouwen, want dan gaan de macarons niet drogen en krijgen ze dus ook geen voetjes.

Nu moet je mooie rondjes spuiten. Ik gebruik hier een speciale bakmat voor, maar je kan ze even goed op gewoon bakpapier spuiten.

Je deeg gaat nu minstens 1u moeten drogen. Als je het goed gedaan hebt, zou er nu een velletje over moeten komen (als je de macarons aanraakt, mag er geen deeg meer aan je vinger blijven plakken). Zoals gezegd zou het vochtige weer vandaag roet in het eten kunnen gooien, maar dan bestaat er nog wel de truc met de oven. Je verwarmt de oven voor op 180°, je zet de oven uit en je zet de macarons erin en je laat ze daar met open deur een tijdje drogen. Na een kwartiertje verschijnt het benodigde velletje :-).

Blijft er nog het bakken over. Ik verwarm de oven voor op 140° en gebruik onder- en bovenwarmte. De macarons laat ik eerst 12 minuten bakken op 140°. De deur even openen, de temperatuur verlagen naar 130° en weer 5 minuten laten bakken. Terug de deur openen, de temperatuur verlagen naar 120° en voor een laatste keer 3 minuten laten bakken.

Laten afkoelen op een natte handdoek en dan zouden de macarons gemakkelijk van de bakplaat moeten komen.

En zo zou de onderkant er moeten uitzien.

Het recept voor de vulling vond ik hier : http://www.schabakery.com/blueberry-white-chocolate-macarons/ .

Voor 14 macarons heb je nodig :
– 100g blauwe bessen
– 100g witte chocolade
– 10g suiker

De blauwe bessen zet je in een pannetje op het vuur met 1el water en de 10g suiker. Als de bessen er zo uit zien, zijn ze klaar.

De blauwe bessen duw je door een zeef over de witte chocolade en dan mengen tot de chocolade volledig gesmolten is. Je zal dit waarschijnlijk nog even terug op het vuur moeten zetten (au ban marie dan wel) om de chocolade volledig gesmolten te krijgen.

Blijft er enkel nog het vullen van de koekjes over en klaar :-). 24u de frigo in voor het beste resultaat.

Ik blijf een grote fan van macarons (hoe moeilijk ze het mij soms ook willen maken ;-)). De variëteit in vullingen en hoe die verschillende vullingen de smaak en de structuur van het koekje veranderen, maakt het elke week terug interessant om er opnieuw aan te beginnen. Het feit dat het niet de meest makkelijke koekjes zijn, maakt elke week ook een uitdaging en het geeft dan ook zoveel voldoening als je een bakplaat uit de oven haalt met mooi gelukte macarons. Kortom er gaan dus nog meer macaron-recepten volgen :-).

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.