Een zot idee …

Mijn papa was woensdag jarig en vandaag gaan we zijn verjaardag samen vieren. Maar wat moeten we weer kopen ? Morgen is het whisky-beurs in Antwerpen, dus we leggen bij voor een goede fles whisky (want wat ken ik daar nu eigenlijk van :-)). Maar om toch nog iets af te geven straks, koop ik een iets goedkopere (maar nog wel van goede kwaliteit) fles whisky (ik heb naar mijn broer gebeld om te checken welke onder die noemer valt :-)) en maak ik nog vlug even macarons met een vulling van pure chocolade ganache en whisky :-).

Het zotte van het idee zit hem niet echt in de combinatie van de chocolade en de whisky, maar eerder in het ‘nog even vlug’ macarons maken :-).

Basisrecept vind je hier : https://www.woensdagbakdag.be/deel-1-macarons-met-een-vulling-van-sinaasappel-curd/ . Ik probeer ze te maken zoals woensdag : 3x de droge ingrediënten zeven, de kleurstof toevoegen net voor het macaroneren en de truc met de oven overslaan…

Ik blijf het toch elke keer spannend vinden. Zouden ze barsten ? Zouden er voetjes komen ? Gaan ze mooi van de bakplaat af geraken ?

En gelukt :-). Weer mooie onderkanten, voetjes aanwezig, geen barsten… gewelig, zou ik er eindelijk mee weg zijn :-)?

Dan de ganache. Het recept vind je hier : http://ninegrandstudent.co.uk/2016/11/10/recipe-chocolate-whisky-macarons/. 

Hier de Nederlandse versie met wat aanpassingen. Je hebt nodig :
– 225g pure chocolade
– 140ml room
– 24g boter
– 2tl whisky (ik heb er 6tl in gegoten, want ik vond dat de whisky wel duidelijk geproefd mocht worden :-))

Je warmt de room op (niet laten koken) en je breekt ondertussen de chocolade in stukken in een andere kom.
Je giet de warme room over de chocolade en blijft roeren tot deze gesmolten is.
Je voegt de 24g boter toe en roert terug tot ook deze gesmolten is.
Ten slotte voeg je de whisky toe. Goed mengen en laten staan tot de ganache wat dikker is geworden.

Nog de macarons vullen en ze kunnen de koelkast in tot morgen. Ik denk nu wel dat ik voor 1 keer een uitzondering op de regel ga maken en er vanavond al eens eentje van ga proeven ;-).

De vulling is goed voor minstens 28 koekjes (2x mijn bakmat dus). Ik heb de overschot ingevroren. Als je die dan terug gebruikt, gewoon laten ontdooien en even opwarmen in de microgolf. Heb je het te ver opgewarmd, even roeren en terug laten staan en dan zou hij normaal gezien terug bruikbaar moeten zijn :-).

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.