Woensdag 8 deel 2 Macarons met een curd van limoen en blauwe bessen

Na een pauze van enkele weken ga ik mij vandaag toch nog eens aan de macarons wagen. Deze keer maak ik een vulling van limoen en blauwe bessen, een curd. Ik ben zelf benieuwd naar de smaak en vooral naar het feit of de pauze al dan niet effect gaat hebben op de slaagkansen van de koekjes :-).

Het recept voor de macarons kan je hier nalezen : https://www.woensdagbakdag.be/deel-1-macarons-met-een-vulling-van-sinaasappel-curd/ .

Ik voeg deze keer de kleurstof toe tijdens het macaroneren.

Mooie rondjes spuiten en laten rusten. Ik blijf vasthouden aan de truc met de oven. Dus na 1 uurtje drogen, toch nog 10 min. de oven in.

Ik bak de macarons op 140° gedurende 10 minuten (dan zouden de voetjes moeten verschenen zijn). Daarna draai ik mijn plaat om en bak ik ze nog eens 10 minuten op 140°.

Ze zijn klaar als de voetjes stabiel zijn (= als ze niet meer bewegen als je er tegen tikt) en als je ze makkelijk van de plaat kan halen. Wanneer je macarons verkleuren, zet je je oven wat minder warm.

Zo ziet de onderkant van de macarons eruit :

Sommigen zijn ok, anderen zijn hol. We hebben voetjes, maar de kleur is niet top. De vulling zal weer veel moeten goed maken. Hopelijk volgende keer een werkend hakmolentje en allemaal mooie en gelukte macarons.

Dan de vulling. Het recept vond ik hier : http://vagabondbaker.com/2013/04/14/blueberry-and-lime-macarons/ .

Het is een Engelstalig recept, dus hieronder de Nederlandse versie.

We hebben nodig :
– +/- 115g blauwe bessen
– 60g boter
– 100g suiker
– 2 eidooiers + 1 ei, geklopt
– 2 limoenen (sap + zeste)

De blauwe bessen zetten we op het vuur (in een kookpot :-)) met 1 el water, dit tot ze barsten.

We mixen de blauwe bessen samen met het limoensap en zetten dit even opzij.

Nu de boter laten smelten au bain marie. Als ze begint te smelten, voegen we de suiker toe en we blijven roeren tot de suiker opgelost is.

We voegen de blauwe bessen met limoen toe en dan de eieren en de limoen zeste.

Dit zou een 20-tal minuten moeten opstaan volgens het recept. In werkelijkheid duurt het een pak langer om een dikkere curd te krijgen op deze manier. Na 45 minuten had ik het dus gehad met marie en heb ik het potje gewoon op het vuur gezet. Binnen enkele minuten (wel constant roeren), hebben we een curd zoals het moet zijn …

We halen de curd deze keer door een zeef (dat had ik bij de sinaasappelcurd niet gedaan) en laten deze afkoelen in de koelkast.

Na de afwas en opruim is het 17u10 geworden en na veel getwijfel kan ik het echt niet laten om de koekjes terug opnieuw te maken. Ik heb het mengsel voor de macarons iets feller van kleur gemaakt zoals je kan zien :-).

Na een uur drogen stond er al een mooi velletje op de koekjes. Ik ben al even aan het twijfelen of de truc met de oven misschien niet de boosdoener kan zijn, dus op aanraden van mijn echtgenoot heb ik het eens zo gelaten …

Ik heb ze deze keer gebakken zoals ik in het begin deed : 12 min. op 140°, 5 min. op 135° en 3 min. op 120°.

En … geen barsten, wel voetjes, ze zien er pakken beter uit.

Na voldoende geduld uitoefenen (de koekjes laat ik goed afkoelen deze keer), de vraag : zijn ze hol of niet ? Zo spannend …

Daar is het ‘halleluja-moment’ waar ik op aan het wachten was, zo moeten die onderkanten er uit zien :-).

Nu moeten we de macarons alleen nog maar vullen (met spuitzak of een lepeltje) en een nachtje in de frigo laten staan.

Zo benieuwd naar morgen, de curd is in ieder geval al lekker en de macarons zien er uit zoals het moet, mijn woensdag is geslaagd 🙂 !

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.