Woensdag 15 Een experiment met aquafabe

Vandaag ga ik een beetje experimenteren :-). Wat als je nu allergisch bent aan eieren ? Of je bent veganistisch en je hebt eieren geschrapt uit je dieet? Kunnen we macarons maken zonder eieren ?

Het antwoord volgens verschillende sites is, ja :-). De eiwitten worden vervangen door aquafabe, het vocht uit een blik kikkererwten.

Gisteren heb ik de aquafabe gereduceerd. Dit wil zeggen : je giet het vocht van het blik kikkererwten af in een maatbeker. Bij mij kwam dit op ongeveer 150ml uit. Dan laat je het vocht rustig sudderen tot er +/- 30% minder vocht in zit. Bij mij was dit +/- 105ml. Dit heb ik dan in de koelkast gezet tot deze ochtend.

Voor de macarons gebruik ik mijn gewoonlijke recept dat je hier vindt : https://www.woensdagbakdag.be/woensdag-9-deel-1-macarons-met-een-ganache-van-blauwe-bessen-en-witte-chocolade/ .

In plaats van de 50g eiwit gebruik ik dus 50g van de gereduceerde aquafabe. Geen idee of dit te weinig of te veel is, maar dat zullen we straks wel zien :-).

Eerst de aquafabe opkloppen. Ik gebruik volledig dezelfde methode als bij de gewone macarons qua toevoeging van zout en suiker. Mijn eerste observatie : wat zou het zoveel handiger zijn als ik de klopper van mijn Kenwood niet had kapot gemaakt :-). Met de handmixer ben je gemakkelijk een 15 tot 20-tal minuten bezig om dit resultaat te krijgen :

Dan macaroneren. Dit gaat ook moeizaam… Als je je armspieren nog niet voelde na de vorige actie, gaat dat nu zeker het geval zijn :-). Beter dan op onderstaande foto heb ik het deeg niet gekregen …

Onder het motto ‘het moet maar goed genoeg zijn’, spuiten we mooie rondjes. Zoals je kan zien, heb ik er 2 minder uitgekregen dan anders. Volgende keer toch maar wat meer aquafabe gebruiken misschien.

We laten de macarons een uur drogen en dan zijn ze klaar om gebakken te worden :-). Ik heb ergens gelezen dat aquafabe slechter tegen hitte kan dan eiwit, dus ik begin te bakken op 130 graden. Zie hier het resultaat …

Er is duidelijk iets misgelopen :-). Wat dat juist is, zoek ik een andere keer wel eens uit. Misschien lag het aan de hoeveelheid aquafabe, misschien moet ik gewoon een ander recept proberen, wordt nog vervolgd :-).

Wat de bakdag betreft, laten we het vandaag bij deze ‘epic fail’, het is veel te mooi weer om nog te lang in de keuken te staan te klungelen :-). Vrijdag volgen er nog 2 recepten aangezien 1 van onze geweldige zonen zaterdag zijn lentefeest doet en dat uiteraard gevierd moet worden ;-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.