Woensdag 2 deel 2 Kruimelvlaai met banketbakkersroom

Vorige week zijn we voor een taart met puddingvulling gegaan, deze week gaan we voor banketbakkersroom. Haal de klopper maar boven, stroop je mouwen op, we gaan de armspieren weer oefenen ;-).

Het recept voor deze vlaai heb ik hier gevonden : https://bettyskitchen.nl/kruimelvlaai-met-banketbakkersroom/amp/

Eerst begin je met het deeg voor de vlaai. Hier heb je oa 5g gist en 2g zout voor nodig. Als jullie weegschaal zoals de mijne werkt, is dat redelijk moeilijk om af te wegen. Na even zoeken heb ik gevonden dat 5 g gist overeenkomt met 1 tl + 1/4 tl en 2g zout met 1/4 tl.

Je moet 100ml melk opwarmen en daar de gist in oplossen. In het recept staat tot de melk lauw is. Daar moet je echt wel op letten. Met de 2 jongens terug thuis en dus de nodige afleiding, heb ik dat niet gedaan. Met als gevolg dat deeg 1 niet wou rijzen. Alles de vuilbak in en terug opnieuw beginnen dus.

Bij poging 2 heb ik de melk opgewarmd in de microgolfoven voor een 20-tal seconden, dan voelde ze lauw aan. Dan het gist oplossen en 10 minuten laten staan. Heb ergens gelezen dat je gist goed is als er belletjes op je mengsel verschijnen en dat was dus gelukkig het geval.

Bij poging 1 had ik ook alles met de Kenwood gemengd, voor poging 2 heb ik het deeg met de hand gekneed. Na 30 minuten een gerezen deeg :-).

Dan de banketbakkersroom, tijd om de armspieren te gebruiken :-). Je moet blijven kloppen tot er bellen openspatten aan de oppervlakte. Daarna nog even laten indikken en laten afkoelen met plasticfolie op.

Als laatste maak je het kruimeldeeg. Dit heb ik ook met de hand gedaan, zo leuk om door je vingers te laten gaan :-).

De taart samenstellen is vrij makkelijk. Je rolt je deeg uit en legt hem in je beboterde en bebloemde taartvorm. Je snijdt de randjes af en prikt er enkele keren in met een vork.

Dan voeg je de banketbakkersroom toe (niet helemaal tot aan de rand deze keer :-)).

En als laatste het kruimeldeeg erover.

Volgens het recept moet je de taart op 145° bakken in een heteluchtoven. Ik heb de oven na 40 minuten toch nog 10 minuten op 160° graden gezet aangezien het kruimeldeeg niet wou kleuren. Dit was het resultaat :-).

En ze was lekker :-)! Hadden we nu gewacht tot morgen, tot wanneer ze helemaal afgekoeld was, was het nog beter geweest, maar mijn ongeduld nam de bovenhand en er moest en zou toch nog geproefd worden vandaag :-).

Als er toch iets zou zijn aan het bakken dat ik minder leuk vind, is het de tussentijdse afwas. De afwasmachine elke keer laten draaien is geen optie, want veel van het gebruikte materiaal heb je terug nodig. Gelukkig heb ik 2 geweldige jongens die staan te springen om eens met water te mogen spelen, dus dan kunnen we dat alleen maar aanmoedigen natuurlijk ;-).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.