Woensdag 24 deel 1 Speculaasmacarons met speculaasbotercrème

Wat een afwezigheid van een week of 3 ging zijn, is er eentje van meer dan 2 maanden geworden. Blijkt dat een badkamer verbouwen toch redelijk lang duurt en helemaal niet zo makkelijk is :-). Dat in combinatie met een paar hittegolven en 3 kindjes in huis heeft van het bakken en vooral bloggen een mission impossible gemaakt. Maar nu ben ik terug met weer wat lekkere recepten :-).

Vandaag begin ik met (hoe kan het ook anders na zo’n lange afwezigheid) macarons. Ik maak speculaasmacarons en een speculaasbotercrème.

Het recept voor de koekjes heb ik gewijzigd vorige keer en nadat ik de workshop ‘macarons maken’ ben gaan volgen, hou ik dit recept ook aan. Je hebt dus nodig :

  • 53g eiwit
  • 53g suiker (te verdelen in een potje van 26g en een potje van 27g)
  • 69g amandelpoeder
  • 63g bloemsuiker
  • 1tl speculaaskruiden

Je begint met het fijnmalen van je amandelpoeder, dit zorgt voor mooie gladde bovenkanten. Ondertussen heb ik het kapotte molentje vervangen door een ander, joepie :-)!

Dan zeef je de bloemsuiker, het gemalen amandelpoeder en de speculaaskruiden 3x.

Nu is het tijd om je eiwitten op te kloppen. Hier moet je er vooral voor zorgen dat je ze niet te ver klopt, anders krijg je holle macarons en dat is zonde van je werk …

Vervolgens doe je het amandelmengsel bij je opgeklopte eiwitten. Je mengt voorzichtig en dan begint het macaroneren. Hier heb ik dus een nieuwe methode voor geleerd, die (voor mij dan toch) perfect lukt. Je neemt je beslag samen en dan smeer je dit uit tegen de rand van je mengkom. Herhaal de vorige stap tot je beslag begint te glanzen en in linten van je spatel valt.

Let wel heel goed op, want als je te ver macaroneert, kan er vanalles mislopen (barsten, uitgelopen koekjes, …).

Dan is het tijd om mooie rondjes te spuiten. Ik heb de geweldige tip gekregen om snoepzakken te gebruiken i.p.v. spuitzakken. Veel goedkoper (voor 100 stuks betaal je net geen 4 euro) en werkt even goed :-).

Ik gebruik ook een teflon bakmat en leg daaronder een template van mooie rondjes. De bakmatten die ik hiervoor gebruikte, geleidden de warmte minder goed, waardoor het al wel eens (of meer dan eens) voorkwam dat de macarons niet mooi los kwamen. Dit lukt perfect, moet enkel nog oefenen op het maken van gelijke rondjes :-).

I.p.v. een nr.3 spuitmondje, gebruik ik nu ook een nr.7.

Normaal gezien moeten ze nu een uur drogen. Ik laat de oven echter voorverwarmen op 50°C (hetelucht) en laat ze daar gedurende 5 minuten in drogen. Dan zet ik de oven op boven- en onderwarmte en op 125°C. De oven moet niet voorverwarmen, je laat de macarons gewoon 20 minuten bakken. Na een tijdje verschijnen de voetjes :-).

Als je ziet dat ze toch beginnen barsten of dat ze ongelijk omhoog komen, kan je de oven opentrekken en je bakplaat omdraaien. Als ze klaar zijn moet je voelen of ze vast op de voetjes staan, als ze nog wat wiebelen, laat je ze nog enkele minuten staan, eventueel op een lagere temperatuur.

Laat ze afkoelen op je werkblad gedurende een 10-tal minuten en dan kan je ze op een rooster leggen. Wanneer ze volledig afgekoeld zijn, kan je ze beginnen vullen. Kijk eens hoe mooi de onderkanten eruit zien, echt een topmethode :-)!

Als vulling heb ik gekozen voor een speculaasbotercrème. Als basis maakte ik een meringue-botercrème en hier voegde ik speculoospasta aan toe (zo verslavend lekker :-)). Met deze hoeveelheid kan je 12 macarons vullen en nog een taart afsmeren ook, dus wil je enkel macarons maken, moet je de hoeveelheden wat aanpassen. De overschot van de botercrème invriezen is ook altijd een optie :-).

Je hebt nodig :

  • 5 eiwitten
  • 250g suiker
  • 450g boter
  • speculoospasta

Eerst warm je de eiwitten en de suiker op au bain-marie. Wanneer deze ongeveer 60 graden zijn, is het tijd om te mixen.

Ik gebruikte de Kenwood. Als het eiwit tot stijve pieken geklopt is, voeg je blokje per blokje de boter toe. Goed blijven mixen.

Uiteindelijk voeg je de speculoospasta toe. Ik gebruikte ongeveer 2,5 soeplepel.

Dan blijft er enkel nog het vullen over :-).

Nu gaan ze 24u de frigo in. Niet vergeten ze ongeveer een 30 minuten voor het consumeren uit de frigo te halen, botercrème wordt terug hard wanneer gekoeld en dat is verre van smakelijk.

Veel bakplezier 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.