Woensdag 23 Zomerse macarons :-)

Een weekje niet geblogd, dat moeten we goed maken. Vandaag 2 nieuwe lekkere vullingen voor de macarons en ook een nieuwe recept voor de koekjes. Omdat het einde van het schooljaar nu echt bijna daar is, heb ik gebakken voor de juffen met een zomers tintje :-).

Ik ben de bakdag begonnen met citroenmacarons. Ik volgde het gewone recept dat je hier vindt : https://www.woensdagbakdag.be/woensdag-9-deel-1-macarons-met-een-ganache-van-blauwe-bessen-en-witte-chocolade/ . Om de koekjes een citroensmaak te geven, voeg ik een koffielepel citroenzeste toe wanneer het eiwit bijna stijf geklopt is.

Als vulling maakte ik een citroencurd. Het recept vond ik in het boek ‘Hippe macarons’ van Lindsay Coutteau (dit ga ik later in de blog nog verder toelichten).

De hoeveelheid die ik heb bereid is zeker genoeg voor dubbel het aantal macarons. Gelukkig kan je de curd ook invriezen of gebruiken bij een ander gerecht (zelfs lekker bij je yoghurt of platte kaas :-)).

Je hebt nodig :
– 5 grote eierdooiers
– 60g gesmolten boter
– 150g suiker
– 100ml citroensap
– 2 el citroenzeste

Ik heb de boter gesmolten en daar dan de eieren en suiker aan toegevoegd. Op een laag vuur de ingrediënten door elkaar mengen. Dan gieten we het citroensap er voorzichtig bij en we blijven goed roeren (anders brandt de boel aan of krijgen we omelet ;-)). Na ongeveer 5 minuten zetten we het vuur hoger en dan gaat het mengsel langzaam dikker worden. Als we een mooie crème hebben, halen we de pot van het vuur en voegen we de zeste toe. Nu overgieten in een ander potje, afdekken met plastic folie en volledig laten afkoelen in de koelkast.

Na een 2 à 3 uur kan je de koekjes vullen. Ik heb dit met een lepeltje gedaan, maar je kan ook een spuitzak gebruiken.

Als 2de soort macaron, heb ik gekozen voor een heel ander recept. Zoals eerder al vermeld heb ik een super tof boekje gevonden, ‘Hippe macarons’ van Lindsay Coutteau. Eigenlijk heeft mijn man het boekje gevonden. Voor mijn verjaardag had hij het leuke idee me een workshop cadeau te geven. Zo is hij uitgekomen op de facebookpagina ‘My love for macarons’ van Lindsay Coutteau. Wat zij doet met macarons is geweldig : grote figuren, kleine, ongelofelijk schattige figuren (eenhoorntjes, pokemons, …), carrousels van macarons, … Op 21/08 mag ik een paar uur gaan les volgen en ik kijk er enorm naar uit, echt een inspiratie :-).

Het recept voor de macarons dan. Je hebt nodig :
– 53g eiwit
– 53g fijne suiker
– 63g bloemsuiker
– 69g amandelpoeder

Ik heb de bereidingswijze een beetje aangepast omdat mijn eerste pogingen niet echt geslaagd waren. Je begint met het opkloppen van het eiwit. Als er een beetje schuim opkomt, voeg je een snufje zout toe. Verder kloppen. Wanneer je lijnen kan trekken in het eiwit voeg je ongeveer de helft van de fijne suiker toe. Verder kloppen en wanneer deze suiker is opgenomen, voeg je deel 2 toe. Blijven kloppen tot er bijna stijve pieken zijn en een koffielepel citroenzeste toevoegen (dit hoeft niet, maar vond de smaak zo lekker bij de vorige macarons dat ik het nu ook gedaan heb).

Dan voeg je een schep van de droge ingrediënten toe (die ik eerst 3x gezeefd heb) en de kleurstof (hoeft weer niet, maar ik heb gekozen voor roze macarons vandaag :-)). Nu macaroneren tot het beslag in linten van de spatel valt.

Mooi rondjes spuiten en 20 minuten laten drogen. Als er een vel op staat, kunnen ze de oven in. Bij mij was dit jammer genoeg nog nooit het geval, maar dan is er een geweldige truc. Je verwarmt de oven voor op 50°C. Dan zet je de macarons er 5 minuten in en voilà, klaar om te bakken :-).

Het geweldige aan dit recept is dat je niet langer meer dan uur moet wachten om te zien of de macarons gelukt zijn. Mislukken ze toch, kan je vlugger aan een nieuwe lading beginnen. Je kan ook sneller een 2de baksel de oven inschuiven. Conclusie : dit recept wordt nog gebruikt :-).

Als vulling heb ik gekozen voor een frambozenbotercrème. Het recept is een samenraapsel van dingen die ik op internet heb gevonden.

Je hebt nodig :
– +/- 35g frambozen
– 1 el citroenrasp
– 1 el citroensap
– 90g zachte boter
– +/- 200g bloemsuiker

De frambozen, het citroensap en de rasp gaan de blender in. Daarna zeef je het mengsel zodat er geen pitjes meer in zitten. Klop de boter romig en voeg +/- tweederde van de bloemsuiker toe. Goed kloppen tot alles is opgenomen en dan het gezeefde frambozenmengsel erbij doen. Blijven kloppen en dan de rest van de bloemsuiker toevoegen. Weer mooi mengen en klaar :-)! Blijft er nog over : het vullen van de koekjes. Ik heb ze bespoten met een laagje botercrème en dan als topping een paar kleine stukjes framboos toegevoegd.

Zo, een doosje zonnige macarons zodat de juffen de vakantie goed kunnen beginnen (of dat was alleszins toch de bedoeling :-D). Niet vergeten : bewaren in de koelkast en +/- 20 min. voor je ze wilt eten eruit halen. Dit geldt zeker voor de botercrème, koude botercrème is helemaal niet zo lekker…

Voor de volgende weken staat er vooral chaos op het programma : 3 kindjes in huis en we gaan onze badkamer verbouwen. Ik betwijfel of ik tijd zal hebben om te bakken, laat staan om erover te bloggen, dus de volgende post gaat net iets verder in de toekomst zijn ;-).

Veel bakplezier 🙂 !

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.