Woensdag 24 deel 2 Een luchtige cake met witte chocoladeganache en speculaasbotercrème

Om de overschot van de speculaasbotercrème weg te werken, maak ik een cake die ik zal vullen met witte chocoladeganache en afsmeren met de botercrème. Zo kan ik ineens mijn decoreertechnieken nog eens oefenen, want dat is al een tijdje geleden :-).

Voor de speculaasbotercrème verwijs ik even naar de vorige post : https://www.woensdagbakdag.be/woensdag-24-deel-1-speculaasmacarons-met-speculaasbotercreme/ .

Het recept voor de luchtige cake heb ik gevonden in het boek ‘Themataarten’ van Cathelijne Van Overbeeke. Een super leuk boek, met lekkere recepten, leuke en handige tips en mooie voorbeelden om taarten te decoreren.

Je hebt nodig :

  • 5 eieren
  • 150g suiker
  • 150g bloem
  • 25g boter

Eerst verwarm je de eieren met de suiker. Blijven roeren, anders krijg je omelet ! Als ze iets warmer zijn dan lichaamstemperatuur, is het tijd om te mixen. Ik liet mijn Kenwood het ‘zware’ werk doen.

Als alles een 10-tal minuten gemixt is, zouden de eieren er als volgt moeten uitzien :

Nu zeef je de bloem in je mengsel en meng je deze er voorzichtig door. De boter laat je smelten en voeg je als laatste toe. Weer voorzichtig mengen en gedurende 35 minuten een voorverwarmde oven van 160°C in.

Het resultaat mag er zijn :-).

We vullen de taart met witte chocoladeganache. Je hebt nodig :

  • 150ml room
  • 300g witte chocolade

Je warmt de room op. Als deze begint te koken, zet je het vuur af en giet je deze over de chocolade. Na enkele minuten roer je alles goed dooreen en dan laat je de ganache afkoelen. Je moet een smeerbaar mengsel krijgen.

Wanneer de ganache is afgekoeld, klop je hem op en je bent klaar om de taart te vullen.

Eerst snijd je de cake mooi in 2 of 3 (afhankelijk van hoeveel lagen je graag zou hebben). Ik heb hiervoor een taartzaag gekocht, maar je kan even goed een broodmes gebruiken.

Een goede tip is om eerst een klein villetje te zetten in de zijkant van de cake. Als je dan opnieuw moet stapelen weet je hoe je de lagen ten opzichte van elkaar moet leggen.

Als je de cake wilt vullen, maak je eerst een dijkje van botercrème, dit zorgt ervoor dat je vulling er niet uitloopt. Na de dijkjes, smeer je nu de ganache op de verschillende lagen. Normaal gezien moet je cake nu even de frigo in, dan zijn de dijkjes hard wat je vulling nog beter tegenhoudt. Ik ben deze stap echter al enkele keren vergeten en heb eigenlijk nog nooit echt problemen gehad…

Dan is het tijd om af te smeren. Ik heb een vrij dikke laag botercrème gebruikt om hier dan een vorm in te smeren. De laag had zelfs nog dikker gemogen, maar dat weet ik dan voor volgende week :-).

Uiteindelijk nog afwerken met wat gemalen speculaaskoekjes en klaar :-)!

Ik bewaar de cake in de frigo, maar net zoals bij de macarons uit de vorige post, mag je dan niet vergeten deze er op tijd uit te halen :-).

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.