Woensdag 27 Citroen-meringue-taart

Vandaag was het nog eens tijd om een taart te maken. Een hele tijd terug probeerde ik al eens een citroentaart te maken. Jammer genoeg bleek deze veel te zuur, veel te lopend en dus helemaal niet zo lekker te zijn. Tijd voor een nieuwe versie dan maar :-).

Het recept vond ik in het boek ‘Bake off Vlaanderen’. Een geweldige serie/show die ik heel trouw volg :-). Vorige week maakten ze daar trouwens ook de befaamde citroen-meringue-taart, mijn versie is wel iets anders, aangezien een platenspeler niet tot mijn keukenraad behoort :-).

We beginnen met het deeg, je hebt nodig :

  • 225g gezeefde patisseriebloem
  • 80g gezeefde bloemsuiker
  • 140g koude boter, in stukjes
  • 2 eigelen
  • 1el ijskoud water
  • een snufje zout

Eerst mengen we de bloem, de suiker en de boter tot het deeg eruitziet als fijne broodkruimels. Dan voeg je de rest van de ingrediënten toe en meng je het deeg tot een stevige bal. We rollen het uit en bekleden de ingevette en bebloemde bakvorm ermee. Een halfuur de frigo in om te rusten en daarna 20 minuten blind bakken op 180°C. Hierna nog een 5-tal minuten bakken zonder de bakbonen (of rijstkorrels die ik hiervoor gebruik).

Dan de citroenvulling, je hebt nodig :

  • 560ml melk (verdeeld in 250ml en 310ml)
  • 330g kristalsuiker
  • 75g maïzena
  • zeste en sap van 8 citroenen
  • 120g boter in stukjes
  • 9 eigelen (er gaan weer wat macarons gemaakt kunnen worden :-))

We brengen de 250ml melk aan de kook samen met de suiker. Met de andere melk maken we samen met de maïzena een glad papje. Wanneer de melk kookt en de suiker is opgelost, voeg je het papje toe. Goed kloppen tot het mengsel begint in te dikken. Dan draai je het vuur laag en voeg je de zeste, het sap en de eigelen toe. Goed blijven roeren gedurende een 5-tal minuten tot je een stevige pudding hebt. Haal de pot van het vuur en voeg de blokjes boter toe. Goed roeren en dan even laten rusten. Giet de vulling in de taartbodem en laat nog even afkoelen. Dan moet de taart minstens 2u opstijven in de koelkast.

Blijft nog over, de meringue. Je hebt nodig :

  • 3 eiwitten
  • 150g suiker

In het boek maken ze een Italiaanse meringue, ik maak de versie die ik gebruik voor mijn meringue-botercrème. Je mengt de eiwitten met de suiker en warmt ze au-bain-marie op tot het mengsel ongeveer 60°C is. Dan giet je alles de Kenwood in en laat je de machine werken tot de eiwitten stijve pieken hebben. Spuit of spatel de meringue op de taart. Je kan het zo laten (volgens Herman is dat tegenwoordig de regel :-)), maar je kan ze ook even onder de grill zetten om ze af te branden, wat ik heb gedaan :-).

Het resultaat was geslaagd. De pudding bleef bij het aansnijden mooi op zijn plaats zitten en was ook helemaal niet te zuur. De zoete meringue zorgde voor een mooie balans. Echt een lekker dessertje.

Smakelijk :-)!

 

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.