Woensdag 3 deel 1 Macarons met witte chocolade ganache en citroen

Woensdag 3 beginnen we met (hoe kan het ook anders) macarons. Deze keer maak ik een vulling van witte chocolade ganache met citroen. Witte chocolade is heel zoet, de koekjes zelf zijn ook zoet, dus we kunnen wel wat zuur als tegengewicht gebruiken.

Voor de macarons zelf gebruik ik nog altijd hetzelfde recept. Dit vind je hier terug : https://www.woensdagbakdag.be/deel-1-macarons-met-een-vulling-van-sinaasappel-curd/

Amandelpoeder en bloemsuiker mooi gezeefd, dan kunnen we de eiwitten beginnen kloppen.

Aangezien ik nieuwe kleurstof nodig had, heb ik eens voor een ander merk gekozen. Zoals je kan zien op de foto zijn het de tubes van Dr. Oetker geworden. 4 verschillende kleuren (groen, geel, blauw en rood) waar je alle kleuren mee kan mengen. Ze zijn heel erg makkelijk en handig in gebruik, minder smostoestanden dan met de potjes die ik hiervoor gebruikte.

Er volgt echter nog wel een maar. Na een halve tube gele kleurstof zagen de eiwitten er als volgt uit :

Ik vind het nog redelijk bleek voor de hoeveelheid kleurstof die ik gebruikt heb. Zo gaan we vlug door de tubes heen zijn. De potjes zijn wat duurder, maar ik heb wel de indruk dat ik daar minder van nodig had voor een mooier resultaat. We geven het nog een kans en wachten af tot volgende keer, misschien lukt het met een andere kleur beter en wordt het geel wel feller als ik er een beetje rood aan toevoeg.

Ondertussen liggen de macarons weer klaar om te drogen. Na het fiasco van vorige week passen we na een uurtje gewoon drogen toch nog even de truc met de oven toe.

Voor het baken houd ik mij ook aan de temperaturen van  het laatste probeersel : 12 min. op 145°, 5 min. op 135° en 3 min. op 120°.

Terwijl de oven zijn werk doet, begin ik al aan de vulling. Deze moet ook tijd krijgen om af te koelen en terug wat dikker te worden. Het recept heb ik hier gevonden : http://www.6bittersweets.com/2011/06/when-life-gives-you-lemonsit-time-for.html

Even de uitleg in het Nederlands met enkele aanpassingen. Je hebt nodig :
– 6 el room
– 1 tl citroenrasp
– 2 -3 el citroensap (ik heb er 3 genomen)
– een snufje zout
– +/- 170g witte chocolade

In het recept wordt citroenzuurpoeder gebruikt. 1/2 tl hiervan komt ongeveer overeen met 2 el citroensap.

Eerst brengen we de room met citroenrasp en citroensap aan de kook. Op hoop van zegen, want heb eigenlijk geen idee wat het vervangen van het poeder door het sap als gevolg zal hebben.

De chocolade breek ik in stukken en leg ik klaar in een hittebestendige kom. Je kan zonder twijfel ook chocoladedruppels gebruiken (wat je de tijd en moeite van het breken van de chocolade bespaart), maar die zijn wel duurder.

We gieten de room over de chocolade en laten het mengsel een 3 à 5 minuten staan. Ik heb voor 3 minuten gekozen, want was veel te benieuwd naar de smaak :-).

Nu moet je roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en je een glad mengsel hebt (de citroenrasp ga je wel nog altijd zien). Dan voeg je het snufje zout toe en roer je alles nog eens goed door.

Alles laten afkoelen en wat laten indikken. Niet te dik, want dan kan je het niet meer tussen de koekjes spuiten. Ik heb dit (uiteraard) ook al voor gehad, maar dan met pure chocolade ganache. Het lukte dan wel om de ganache terug spuitbaar te krijgen door hem een paar seconden op te warmen in de microgolf. Of dit ook lukt met witte chocolade en citroen weet ik niet :-).

De koekjes mogen ondertussen ook de oven uit en dit is het resultaat :

Niet echt de gele kleur waar ik op gehoopt had, maar geen barsten, een gladde bovenkant en voetjes (halleluja :-))!

Na een tijdje afkoelen (lang genoeg om de jongens even van school te halen)is het moment aangebroken om de macarons te vullen.

Het resultaat mag er zijn, de vulling is echt lekker. Om de combinatie van de twee te proeven, zal ik nog moeten wachten tot morgen, eerst 24u de frigo in :-)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.