Woensdag 35 – Speltbrood

Met de koudere temperaturen en de nattere dagen hadden we nog eens een zieke in huis, daarom ook een weekje niet geblogd. Gelukkig hebben de ziektebeestjes ondertussen het pand verlaten en kon er vandaag gebakken en geblogd worden :-). Ik heb ervoor gekozen om een speltbrood te maken, het moet niet altijd zoet zijn :-).

Het recept vond ik in het nieuwe Bake-off Vlaanderen bakboek ‘Goed zoet’.

Je hebt nodig :

  • 500 g speltbloem
  • 2 tl gedroogd instantgist
  • 300 ml lauw water (karnemelk kan ook)
  • 25 g zachte boter
  • 1 tl zout
  • 1 el suiker

Je mengt de bloem met de gist en de suiker. Dan maak je een kuiltje en daar giet je het water in. Je voegt hierin ook de boter toe. Beetje  bij beetje meng je de bloem door het water en de boter. Je voegt het zout toe en dan is het tijd om te beginnen kneden. Ik heb ervoor gekozen om dit met de Kenwood te doen. Als het deeg mooi elastisch is, is het klaar.

Is het te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe. Nu moet je je kom bedekken met een nat doek en het deeg 45 minuten laten rijzen. Wanneer je alles juist gedaan hebt, zou je deeg dubbel zo groot moeten worden.

Nu nog 40 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C en klaar :-)! Volledig laten afkoelen op een rooster voor je het brood snijdt.

Smakelijk :-)!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.