Woensdag 36 Speculaasmacarons met botercrème met ‘Echte Luikse siroop’

Na weer een afwezigheid van enkele weken zijn we eindelijk terug. Er werd gebakken, heel erg veel zelfs, maar jammer genoeg moest het bloggen het een beetje bekopen … Vandaag maken we dat helemaal goed met een portie (hoe kan het ook anders) macarons :-).

We beginnen met het recept voor de macarons. Om het nieuwe jaar goed te starten, zal ik het hier nog even helemaal uit de doeken doen ;-).

Je hebt nodig :
– 53g eiwit
– 53g kristalsuiker (verdeeld in een portie van 26g en van 27g)
– 63g bloemsuiker
– 69g amandelpoeder
– 1/2tl speculaaskruiden

Eerst maal je de bloemsuiker en het amandelpoeder fijn. Je voegt ook de speculaaskruiden toe.

Dan begin je met het opkloppen van de eiwitten. Als deze wat opgeklopt zijn, voeg je de eerste portie suiker toe. Blijven kloppen en dan de tweede portie suiker toevoegen. Blijven kloppen tot de eiwitten goed stijf zijn. Let wel op : te ver geklopt, dan mislukken de macarons, maar bij te weinig ook. Als je de klopper uit je eiwit haalt, zou er een stijve piek moeten staan.

Dan het macaroneren. Je spatelt eerst je droge ingrediënten door de eiwitten. Dan smeer je je mengsel uit tegen de wand van de mengkom. Alles terug bijeen vegen en herhalen totdat je deeg begint te glanzen en in linten van je spatel loopt. Ook hier weer opletten : te ver macaroneren, betekent mislukte koekjes.

Nu kan je mooie rondjes spuiten op je bakpapier :-). Tik nog even je bakplaat stevig op je aanrecht om eventuele luchtbelletjes te verwijderen.

Dan laat je de macarons 5 minuten drogen in een voorverwarmde oven van 50°C. Wanneer ze droog zijn (= als je er met je vinger op voelt, dan blijft er geen deeg meer plakken), bak je ze op ongeveer 125°C (boven- en onderwarmte) gedurende 20 minuten. Als ze klaar zijn, voel je even of ze vast op hun voetjes staan en dan leg je ze op tafel of op het aanrecht om af te koelen.

Als ze afgekoeld zijn, krijg je ze makkelijk los van het bakpapier en laat je ze verder afkoelen op een rooster.

Dan nu de vulling. Je hebt nodig :
– 3 eiwitten
– 270g boter (op kamertemperatuur)
– 150g kristalsuiker
– ongeveer 3 grote eetlepels ‘Echte Luikse siroop’

Je mengt de eiwitten met de suiker. Dan warm je dit mengsel au-bain-marie op tot het ongeveer 50°C warm is of tot de suiker is opgelost. Schenk dit nu in je mengkom en klop de eiwitten met suiker stevig op tot het mengsel is afgekoeld. Dan voeg je de boter in blokjes toe en als je een glad geheel hebt, voeg je de siroop toe. Ik koos ervoor om 3 eetlepels toe te voegen, maar meer of minder is ook mogelijk, hangt een beetje van je smaak af :-).

Nu is het tijd om de macarons te vullen. Eerst koekjes zoeken die bij elkaar passen en dan vullen maar :-). Met dit recept kan je minstens een stuk of 60 macarons vullen, maar goed nieuws : botercrème kan je gewoon invriezen :-). Ik doe dit in spuitzakken, omdat die minder plaats innemen. Wil je de crème terug gebruiken, haal je die ver genoeg op voorhand uit de vriezer en laat je deze helemaal op kamertemperatuur komen. Het kan zijn dat je crème er helemaal geschift uitziet, maar als je deze even terug opklopt, komt het helemaal terug goed :-).

Zoals bij alle macarons, laten we ze 24u in de frigo staan en laten we het ons morgen smaken met een tas koffie of thee ;-).

Smakelijk 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.