Woensdag 40 Speculaasbuche

Deze week maak ik een buche. Aangezien de Sint hier in december weer een waanzinnige hoeveelheid speculaas gedropt heeft en de kinderen ook graag eens een ander koekje mee naar school nemen, maak ik een variant met speculaas :-).

Het recept vond ik in het eerste boek van Bake Off Vlaanderen en heb ik lichtjes aangepast. Het originele recept is trouwens met amandelschilfers en een crème van Baileys en zal zeker nog eens in een blog verschijnen :-).

Eerst de rolcake. Je hebt nodig :
– 150g kristalsuiker
– 6 eiwitten
– 6 eigelen
– 1 el speculaaskruiden
– +/- 43g cacaopoeder (tip : neem een potje, doe er de eetlepel speculaaskruiden in en vul aan met cacaopoeder tot je aan 50g komt)
– vanille-extract

Eerst klop je de eiwitten tot zachte pieken. Dan voeg je 50g van de suiker toe en klop je verder tot je mooie, glanzende pieken hebt.

De rest van de suiker voeg je bij de eigelen en klop je tot een bleke massa. Dan voeg je de druppeltjes vanille-extract toe en zeef je het cacaopoeder en de speculaaskruiden erbij. Alles goed dooreen spatelen.

Nu spatel je een schep van je eiwit door het mengsel. Als alles goed gemengd is, spatel je er de rest van het eiwit voorzichtig onder.

Nu alles uitstorten en mooi verdelen over een bakplaat (die je bekleed hebt met bakpapier) en 20 minuten laten bakken in een voorverwarmde oven op 170 à 180°C (hangt wat van je oven af).

Leg een schone, natte keukenhanddoek klaar op je aanrecht. Als je rolcake klaar is, draai je deze om op de handdoek. Laat je bakpapier nog liggen bovenop de cake en laat zo een kwartiertje rusten/afkoelen.

Ondertussen maak je de crème en de rest van de ‘vulling’. Je hebt nodig :
– 250g mascarpone
– 250g speculoospasta
– 100g speculaas

De speculaas doe je in een plastic zakje en daar ga je dan een paar keer over met je deegrol tot er kleine stukjes overblijven.

De mascarpone en de speculoospasta meng je samen tot een mooi geheel, meer is er niet aan :-).

Wanneer de 15 minuten om zijn, smeer je de cake in met je mascarponemengsel en leg je er ook wat van je stukjes speculaas op.

Dan rol je de cake zo strak mogelijk op en snijd je de uiteinden (die lelijk zijn, maar wel lekker) af. Terug een kwartier laten rusten, maar in de frigo deze keer.

Blijft er nog enkel de afwerking over. Besmeer de buitenkant van je buche met de rest van je mascarponemengsel en bedek ook met de overschot van je speculaas. Nog een beetje witte chocoladeschilfers en klaar 🙂 !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.