Woensdag 41 Blauwe bessen-limoenkaastaart

Begin deze week zei mijn man me nog maar : ‘Wat is dat toch met jou en de zon? Een paar straaltjes zonneschijn en je loopt hier al rond in je zomerkleren :-).’ Ten eerste : zomerkleren was een beetje overdreven (ik had nog altijd een lange broek aan :-)). Ten tweede : 17 graden is toch al warm genoeg om die dikke truien in de kast te laten hangen, niet :-)? Omdat het mooie weer zich blijft voortzetten, ga ik het vandaag wat doortrekken in de keuken en (in t-shirt, met zomers muziekje op de achtergrond) een no-bake kaastaart maken met 2 laagjes : limoen en blauwe bessen.

We beginnen eerst met de taartbodem. Je hebt nodig :

– een springvorm (bodem bekleed met een rondje bakpapier)
– 75g gesmolten boter
– 175g petit-beurres

De koekjes maal je fijn of steek je in een plastic zakje en bewerk je met je deegrol :-). Meng de boter met de koekkruimels en bedek er de taartbodem mee. Goed aandrukken en even laten opstijven in de koelkast.

Dan gaan we verder met laag nr.1 : de limoen. Je kan de lagen uiteraard omdraaien als je dat liever hebt, verschil in smaak gaat dat niet geven :-). Je hebt nodig :
– 50ml limoensap
– 8el suiker (mag ook minder)
– 3 gelatineblaadjes
– 200ml room
– 500g volle platte kaas

Eerst laat je de gelatineblaadjes weken in koud water (minstens 5 minuten). Klop de room met de suiker lobbig (niet helemaal stijf dus). Meng er dan de platte kaas onder. Warm het limoensap op. Eens warm haal je het sap van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het warme sap. Voeg het limoensap dan bij je platte kaasmengsel en goed roeren. Giet je mengsel over je bodem en laat 1 à 2 uur opstijven in de koelkast.

Nu laag nr. 2, een beetje kleur erin brengen met onze blauwe bessen :-). Je hebt nodig :
– 150g blauwe bessen (eventueel diepvries)
– 8 el suiker (hier mag het ook weer minder zijn)
– 200ml room
– 3 gelatineblaadjes
– 500g volle platte kaas
– 50ml water

Net zoals bij de limoenlaag, week je eerst de gelatineblaadjes in koud water. Stap 2 en 3 zijn ook weer een herhaling van daarnet : suiker en room lobbig kloppen, dan de platte kaas eronder mengen.

De blauwe bessen warm je op samen met het water. Als ze uit elkaar springen en je ze makkelijk kan plat duwen, ben je klaar :-). Haal je mengsel door een zeef, knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de blauwe bessen. Dan voeg je dit toe aan je platte klaas, goed mengen en over je limoenlaag gieten.

Nu nog een fruitig gelatinelaagje ter decoratie. Je hebt nodig :
– 2 gelatineblaadjes
– 50g blauwe bessen
– sap van 1 limoen

De werkwijze is eigenlijk net hetzelfde als bij de blauwe-bessenlaag van de kaastaart. Gelatineblaadjes laten weken in koud water. Je warmt de blauwe bessen op samen met het limoensap. Eens de besjes platgeduwd kunnen worden, haal je de pan van het vuur en haal je alles door een zeef. Dan gelatineblaadjes uitknijpen en oplossen in de blauwe bessen. Dit giet je nu over de kaastaart en het geheel laat je verder afkoelen in de koelkast.

Zoals je kan zien had ik van de toplaag net iets meer moeten maken (nemen we mee voor volgende keer). Nu nog mooi uit de vorm halen (altijd een spannend moment) en decoreren met wat verse blauwe bessen (dit heb ik vandaag nog niet gedaan, aangezien ze zaterdag pas gegeten zal worden :-)).

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.