Woensdag 42 Kersenvlaai

Blijven bakken, maar het bloggen staat nog eens op een laag pitje. We doen nog eens een poging om het terug wat beter vol te houden :-). Deze taart werd al eens eerder gemaakt. Deze week maak ik ze opnieuw, maar dan zonder laagje vanillepudding.

Het recept vond ik hier :
https://zoetenverleidelijk.blogspot.com/2015/07/kersenvlaai.html .

Eerst beginnen we met de vulling. Je hebt nodig :
– 1 pot kersen zonder pitten op siroop (700g = 350g kersen)
– 50g puddingpoeder
– 150g kersenjam/-confituur

Laat de kersen uitlekken en vang het sap/de siroop op. Neem 6el van het sap en meng deze met de puddingpoeder. De rest breng je al roerend aan het koken. Wanneer het sap kookt, neem je de pot van het vuur en voeg je het puddingmengsel toe. Goed roeren en terug op een laag vuurtje zetten. Goed blijven roeren tot je een dikke pudding krijgt (duurt zeker niet langer dan 2 minuten).

Haal de pot van het vuur en voeg de kersenjam/-confituur toe. Goed mengen en dan de kersen er nog voorzichtig onder roeren. Giet je vulling in een aparte kom en bedek met plastic folie. Laat nu afkoelen terwijl je aan het deeg begint.

Voor het deeg heb je nodig :
– 300g bloem
– snuf zout
– 25g kristalsuiker
– 23g boter
– 30g olijfolie
– 30g eidooier
– 150ml melk
– 12g instant gist

Meng de bloem, de suiker en het zout met de garde. Voeg de gist toe en roer alles nog eens heel goed door elkaar. Nu doe je er de melk, boter, olijfolie en eidooier bij en meng je alles goed met je handen. Je blijft kneden tot je een mooi glad deeg krijgt. Je zal zien dat het deeg steeds minder en minder aan je handen en het aanrecht blijft kleven, teken dat je goed bezig bent :-). Laat het deeg 30 minuten rijzen in een kom bedekt met een vochtige keukenhanddoek.

Na het rijzen moet je deeg ongeveer verdubbeld zijn. Kneed nog eens goed en neem 2/3 om uit te rollen, dit wordt je taartbodem. Rol goed uit en leg in je vlaaivorm. Wat over de randen hangt, snijd je af. Dan rol je de rest van het deeg uit. Hieruit snijd je stroken om een raster te maken.

Klop een eitje en bestrijk je taart ermee (dan kleurt het deeg mooi). Laat ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C en klaar!

Smakelijk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.