Woensdag 4 deel 1 Macarons met pure chocolade ganache en pistache

Ik weet het, het is eigenlijk nog dinsdag. Morgen komt een goede vriendin met haar 2 kindjes op playdate. Ik vind macarons maken met mijn 2-jarige dochter met momenten al een uitdaging, met 5 kinderen in huis lijkt me dat redelijk mission impossible ;-). En daarbij we moeten toch tijd hebben om te koffiekletsen ook, niet ;-)? En wat gaat er nu beter bij een tas thee of koffie dan een lekkere macaron :-).

Beginnen doen we met het maken van pistachepasta. Deze heb je nodig om je vulling te maken. Je kan dit ook in de winkel kopen, maar ik wou het liever zelf proberen maken. Het recept dat ik gebruikt heb, vind je hier terug :  https://www.rutgerbakt.nl/pistachepasta-basisrecept/.

Het recept is vrij eenvoudig. Je bakt 75g pistachenoten gedurende 10 minuten in de oven op 150°. Daarna maal je de warme nootjes samen met 40g suiker en een snufje zout fijn in je foodprocessor/hakmolentje/vijzel.

Na iets meer dan 10 minuten malen, heb ik een pasta, maar heeft het oh zo handige potje met hakmolentje dat bij de mixer zat het wel begeven :-(. Vanavond eens aan mijn man vragen of hij het nog kan maken en anders weten de kinderen wat kopen voor mama haar moederdag :-D. Ik vond de pasta niet smeuïg genoeg dus heb nog een 1/2 tl zonnebloemolie toegevoegd. Dan zag hij er zo uit :

Als je allemaal mooie felgroene pistachenoten gebruikt, krijg je een mooiere kleur, ik heb echter niet echt naar de kleur gekeken. De smaak is er gelukkig wel :-).

Dan de macarons. Het recept vind je hier : https://www.woensdagbakdag.be/deel-1-macarons-met-een-vulling-van-sinaasappel-curd/ . Deze keer voeg ik groene kleurstof toe, wat het deeg er als volgt doet uitzien :

Wanneer je het te fluo vindt, geen paniek, die kleur zwakt nog af tijdens het bakken. Ik blijf nog altijd meer fan van de kleurstof uit potjes, dus we gaan de tubes vlug opgebruiken zodat ik terug de andere kan gaan kopen.

Vandaag maak ik een dubbele hoeveelheid, 28 macarons ipv 14 (heb dit weekend een extra bakmat van mijn man gekregen :-)). Ga ze wel in 2x maken, gewoon voor de zekerheid :-). Ze mogen sowieso niet samen gebakken worden, dat kan ervoor zorgen dat de macarons van je ene plaat er anders uitzien dan die van je andere plaat. Of dat de ene macarons wel voetjes krijgen en de anderen niet, ..

Na een uur drogen en de truc met de oven (durf het nog altijd niet aan om deze niet toe te passen ;-)), zijn de macarons klaar om gebakken te worden. En zo zien onze koekjes eruit na 20 minuutjes :

Ik ben niet echt content vandaag. De kleur slaagt dik tegen (buiten de binnenkant dan die wel groen ziet) en ook de vorm is niet geweldig. Er zitten redelijk wat holle koekjes tussen. Dit zou kunnen liggen aan het feit dat ik deze keer bloem en amandelpoeder niet extra gemalen heb (molentje was kapot). Of het zou ook kunnen liggen aan een te hoge oventemperatuur. Ik weer wat doen volgende week ;-).

Ik ga ze toch gewoon vullen, aangezien ik vandaag en morgen geen tijd meer heb om een nieuwe lading koekjes te bakken. Hier dus de vulling : pure chocolade ganache met pistache. De basis van mijn recept heb ik hier gevonden : https://bromabakery.com/2017/03/white-chocolate-pistachio-macarons.html . Zoals je kan zien heb ik de witte chocolade vervangen door pure chocolade. Je hebt nodig :
– 120ml room
– 250g chocolade
– 2 el pistachepasta

Je brengt de room aan het koken. Eens de room kookt, giet je hem over de chocolade en pistachepasta. Even laten staan en dan roeren tot je een mooi glad mengsel krijgt. Nu moet je ganache afkoelen en terug dikker worden (niet te dik, want je moet hem nog tussen de koekjes kunnen spuiten :-)).

Wanneer je koekjes zijn afgekoeld en je ganache wat dikker is geworden, kan je de macarons afwerken. Of de smaak het (naar mijn mening) minder gelukte uitzicht gaat goed maken, weten we morgen, nu gaan ze de frigo in :-)!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.